Artiști și Artizani

Artiști și Artizani

Trăim într-o lume agitată, mereu sub fuga dictatorială a timpului, plină de promisiunea rezolvării problemelor vieții noastre de către marele zeu al tehnologiei. Care ne înconjoară peste tot, ca un panaceu la fericirea pe care o căutăm cu toții. Trăim într-o lume materială tot mai bună, mai bogată și mai ușoară, suntem mai sănătoși ca oricând în istorie, comunicăm instantaneu cu oameni din cealaltă parte a lumii, totul merge spre mai bine, mai repede, mai departe... În exterior.

Lumea noastră devine tot mai confortabilă..., iar noi tot mai blazați și mai plictisiți de toată această fugă. Dar ce se întâmplă în interior, în noi înșine? Călătorim, oare, conștient spre lumea noastră interioară, pentru a descoperi marile motoare care ne pun în mișcare viața noastră, visurile și speranțele noastre? Unde se află izvoarele străduinței de a ne depăși, de a fi mai buni, mai inteligenți și mai armonioși, dacă nu în noi? Obiectele din jurul nostru devin tot mai inteligente, dar noi...? Poate că nu suntem mulțumiți deoarece sufletele noastre se mecanicizează, copiind automatele pe care le-am creat. Uneltele noastre pe care le-am creat pentru a ne ajuta ajung, încet, încet să ne domine clipele vieții și ale conștiinței, să ne recreeze după chipul și asemănarea lor. Iar sufletul nostru respiră tot mai greu, mai obosit.

Dintre puținele cărări spre sufletul nostru care au supraviețuit în lumea aceasta modernă ne rămâne, cu rănile și deziluziile ei, arta. Efortul de a căuta frumosul, ca o sete de armonie pe care o purtăm natural cu noi ca expresie a naturii noastre umane profunde. Nu știm de unde vine... și pare cam gratuită în lumea noastră pragmatică și materialistă, în care totul se judecă după valoarea în bani. Și totuși...

M-am uitat în trecut și nu am descoperit nici o civilizație care să nu fi căutat să își exprime speranța de a fi mai bună, mai înaltă și mai creatoare prin formele, culorile, umbrele, versurile și sunetele artei... Profesioniști sau amatori, oamenii au căutat mereu să-și arate celor din jur aspirația către frumos. Nici lumea noastră nu a pierdut asta, doar a adormit puțin...

Dar m-am uitat în jur și am descoperit că încă mai sunt oameni pasionați și capabili să creeze lucruri frumoase, cu străduința mâinilor proprii. Încă mai avem artiști, recunoscuți sau nu și artizani care își iubesc clipele creatore și le investesc cu un sens armonios. Pentru că îi bucură. Și astfel îi pot bucura și pe cei din jur ce străduința lor creatoare.

Astfel că m-am hotărât să vorbesc cu prietenii mei creatori și să ne adunăm într-un loc virtual, pentru a comunica mai bine cu lumea aceasta nouă. Cu formele ei virtuale, cu stilul ei direct și liber, interconectată permanent prin firele invizibile ale tehnologiei, capabilă de a fi acasă pretutindeni și mereu însetată de viitor. Liberă să zboare și să viseze... Ca și noi, artiști și artizani ai zilei de azi, mereu în căutarea a ceea ce este atemporal, transcendent, dincolo de timp și spațiul îngust al lumii noastre și dornici de a-l coborî din visele noastre pentru a-l surprinde în forme și culori și umbre plăsmuite de noi. Înzestrând pământul și piatra și sticla și lemnul, bronzul și culorile și pânzele cu frumos, cu sens.

Lumea mai are încă nevoie și de artiști și de artizani. Pentru că are nevoie de lucruri create cu suflet, cu inteligență armonioasă capabile să ne inspire și să ne facă să visăm.

Bine ne-am regăsit!

ADRIAN TUDOSENOTĂ: Articolele de pe Scarabeu.ro sunt proprietatea intelectuală a SC KAIROS COMERCIAL CONSULT 2004 srl și nu pot fi reproduse, parțial sau integral, fără acordul nostru scris.